SOLARWATT werkt met BMWi en Bosch aan pilotproject

Duurzaam zonne-energiesysteem van de toekomst in zicht

Tiel, 11 januari 2016 – SOLARWATT werkt samen met BMWi en Bosch aan een pilotproject voor duurzame zonne-energiesystemen. Met een combinatie van zonnestroom, energiemanagement en elektrische mobiliteit bieden de partijen gezamenlijk consumenten een compleet, duurzaam energiesysteem aan. Daarmee zijn huiseigenaren in staat op een rendabele en duurzame manier in eigen energie en brandstof te voorzien. De verwachting is namelijk dat iedereen vanaf 2025 zelf thuis elektriciteit kan produceren en opslaan. Dit is duurzamer en bespaart de consument ook kosten.

Zonnestroom
De drie partijen spelen in op de trend van zelfvoorziening, onafhankelijkheid en duurzaamheid. In de toekomst wordt het voor consumenten interessanter om een energieoverschot zelf op te slaan en via slimme toepassingen in te zetten voor verlichting, verwarming en aandrijving in het huishouden. Hierdoor treedt er geen transportverlies op, wordt de CO2-uitstoot geminimaliseerd en de energieconsumptie door de ontwikkeling van slimme producten in huis verlaagd.

Energiemanagement
Eén manier om thuis energie op te slaan en, wanneer nodig, weer te gebruiken, is met de SOLARWATT MyReserve Thuisaccu – winnaar van de Innovation Award 2015. Niet alleen dit zelf thuis produceren en opslaan van energie zorgt voor een efficiënte energiehuishouding, ook door te schuiven met stroombelasting hebben huiseigenaren meer invloed op de verbruikshoeveelheid. En met de SOLARWATT Energy Manager optimaliseren zij de stroomverzorging in het complete huishouden eenvoudiger dan ooit. Hiermee monitoren zij de hoeveelheid energie die de zonnepanelen opwekken en sturen zij een aantal huishoudelijke apparaten aan.

Elektrische mobiliteit
Het SOLARWATT Carport System – in samenwerking met BMWi – stelt gebruikers in staat hun zonne-energie in te zetten voor hun elektrische auto. De SOLARWATT Energy Manager stemt dankzij zijn intelligentie de vraag en het aanbod van de energie optimaal op elkaar af. De tool is in te zetten voor zowel zelf opgewekte als ingekochte elektriciteit. Daarnaast hebben gebruikers hiermee realtime inzicht in de weersvoorspellingen en verwachte zonnekracht om op die manier het ideale oplaadtijdstip voor hun BMWi te bepalen. En voor de dagen waarop de zon niet schijnt, is het SOLARWATT Carport System slim genoeg om de auto op te laden op de momenten dat de stroom het goedkoopst is.

Nog meer pilotprojecten
Ten slotte zorgen SOLARWATT en Bosch met hun samenwerking voor omvormers en andere elektronica die klaar zijn voor de toekomst. Hierdoor wordt het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk dat grote huishoudelijke apparatuur alleen wordt ingeschakeld als er voldoende zonne-energie op voorraad is. En medio 2016 start SOLARWATT nieuwe pilotprojecten met diverse partners. Zo worden huizen in nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld uitgerust met de SOLARWATT MyReserve Thuisaccu en de nieuwe generatie glas-glaszonnepanelen. Met dit type panelen kunnen consumenten alvast inspelen op de komst van thuisaccu’s. Deze panelen hebben een beter rendement en degraderen minder snel dan andere typen zonnepanelen.

Erik de Leeuw, directeur van SOLARWATT Benelux: “Steeds meer mensen zien het beheren van hun energieverbruik als een onderdeel van hun lifestyle. Iets wat past bij de actuele zorgen over onze huidige energievoorziening en het gezamenlijk streven naar verduurzaming hiervan. SOLARWATT helpt consumenten hun energiekosten laag te houden door hen verder in hun eigen energie te laten voorzien, efficiënter om te gaan met deze opgewekte zonne-energie en meer inzicht te geven in energieverbruik. Het pilotprogramma met BMWi en Bosch is daar een goed voorbeeld van.”

 

Over SOLARWATT

SOLARWATT is een van de Duitse pioniers in zonne-energie en ontwikkelt fotovoltaïsche panelen – kortweg PV-panelen of zonnepanelen – die het mogelijk maken zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Het bedrijf werd in 1993 opgericht en produceert innovatieve kwaliteitsproducten. Met hoogwaardige zonnepanelen en intelligente energiesystemen richt SOLARWATT zich op de particuliere en zakelijke markt. Sinds 2014 is SOLARWATT met de overname van Centrosolar in de Benelux actief als pionier met de eerste geïntegreerde energiesystemen. SOLARWATT is via investeringsbedrijven voor negentig procent in handen van Stefan Quandt, tevens grootaandeelhouder van BMW.

Meer informatie over SOLARWATT is te vinden op www.solarwatt.nl